Vincent van Gogh en Kee Vos

Kee_Vos_met_zoon_Jan

In de briefwisseling met zijn broer Theo schrijft Vincent op 3 november 1881 dat hij is gaan houden van Kee Vos. Kee Vos was  een nicht van Vincent en heette Cornelia Adriana Sticker. Kee was getrouwd met dominee Christoffel Vos en verloor haar man in 1878. Tijdens de periode waarin Kee een rol speelde in het leven van Vincent (1881) was er nog 1 kind in leven uit het huwelijk met ds. Vos, haar 8-jarige zoon Jan.

Kee moest niets hebben van de avances van Vincent. “Haar verleden en haar toekomst bleven voor haar één. Zij kon zijn gevoelens dus niet beantwoorden.” Oftewel in Vincent’s woorden: het was een nooit, nee, nimmer. Hij twijfelt: doorgaan of  er een punt achter zetten.

Later blijkt ook dat zijn ouders er niet achter staan. Het leidde zelfs tot conflicten met zijn vader, die er driftbuien van kreeg en er over vloekte (Vincent was zelf een poosje evangelist geweest!).

Over die drift van zijn vader schreef Vincent: “Wanneer pa zich driftig maakt, is hij ook van mij gewoon dat men hem gelijk geeft. Nu evenwel had ik mij vastelijk voorgenomen, die drift in godsnaam maar eens te laten uitbarsten. Ook in drift zei pa iets van dat ik maar ergens anders heen moest trekken, doch omdat het in drift gezegd werd, hecht ik daar niet veel aan”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s