Veteranendag en Dutchbat

IMG_1409 IMG_1413Wie wel eens de moeite neemt om een Veteranendag te bezoeken en daar het gesprek aangaat met die veteraan zal vaak te horen krijgen dat de veteraan zich nogal eens in de steek gelaten voelt door politiek en (soms) samenleving.

Dit jaar was ik met schoonvader in Varsseveld. Schoonvader werd in 1946 een aantal weken getraind en voorbereid op een missie in Indië. Hij werd op de boot gezet (die er ruim een maand over deed) en verbleef uiteindelijk 3 jaar in dat Verre Oosten. Dat was in de tijd van Dienstplicht en Gehoorzaamheid. Kritiek hebben en vragen stellen waren toen geen deugden. Ter vergelijking: we hebben anno 2015 een beroepsleger. Als er soldaten op missie gaan, krijgen ze minmaal een half jaar lang een intensieve training. De periode dat een soldaat uitgezonden wordt, duurt maximaal 4 maanden per keer.

Schoonvader was nog niet vaak verder geweest dan zijn eigen dorp en naaste omgeving. De reis en de belevenissen in Indië hebben een onverwoestbare indruk achtergelaten. Een schok zouden we nu zeggen.

In onze dagen van internet, tv en de Global Village laten we ons niet meer zo snel verrassen. Dat bleek vanavond. Ik keek naar een documentaire over de Val van Srebrenica. Die zou een ander licht werpen op de rol van Dutchbat. Om kort door de bocht te gaan: uit Amerikaanse documenten blijkt dat de Amerikaanse, Franse en Britse regering voorkennis hadden van wat er zou gebeuren als de hulp van de bondgenoten aan de blauwhelmen in Srebrenica ingetrokken zou worden. In dit specifieke geval: geen luchtsteun als de Servische commandant Mladic de enclave zou binnentrekken. In die documenten wordt beschreven dat dat kon leiden tot een humanitaire nachtmerrie. En toch besluiten Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië om die luchtsteun niet te verlenen op het moment dat Mladic naar Srebrenica trekt. De Servische commandant had aangegeven dat hij de Bosniërs  rücksichtlos onder de voet zou lopen. In Srebrenica hopen de op de vlucht geslagen en samengestroomde Bosnische-Serviers en de soldaten van Dutchbat op steun vanuit de lucht. Die komt er niet. Waarom? Dat wist zelfs toenmalig Minister van Defensie Joris Voorhoeve niet. Wat bleek: Amerikanen, Britten en Fransen vonden het ook niet nodig om onze regering in te lichten over deze ingrijpende beslissing. Het kostte ongeveer 8000 Bosniërs het leven. Mannen, vrouwen en kinderen.

Aan Dutchbat heeft altijd gekleefd dat men in Srebrenica verzaakt had de burgerbevolking te beschermen. Dat heeft ook tot processen geleid van Bosnische slachtoffers. Nu blijkt dat Dutchbat in de steek is gelaten (verraden is misschien een beter woord) door haar bondgenoten. De mogelijke reden: onderhandelen met Servië was pas mogelijk als die enclaves geen politiek item meer waren.

Menige Dutchbatter voelde zich de afgelopen jaren onbegrepen en in de steek gelaten door politiek en samenleving. Getraumatiseerd door de gebeurtenissen daar en de slechte ontvangst hier, worstelden een aantal van hen met de feiten en meningen. In sommige gevallen leidde dat tot uitzichtloosheid en zelfmoord.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s