Van Gogh’s inspiratiebronnen: Van Goyen en De Koninck

Vincent van Gogh verhuisde in oktober 1883 naar Drenthe. Hij schrijft zijn broer Theo:

“Ditmaal schrijf ik u heel uit de achterhoek van Drenthe, waar ik gekomen ben na een eeuwig lange vaart in de trekschuit door de heide.

Het land u te beschrijven zoals ’t zou behoren gedaan te worden, zie ik geen kans toe, daar de woorden mij ontbreken, maar stel u voor de oevers van ’t kanaal als mijlen en mijlen.”

Vincent verwijst naar het werk van onder andere Jan van Goyen en Philips de Koninck. Zij blonken uit in landschappen, vaak met water als decoratief element.

Philip Koninck (1619-1688) was een Nederlands kunstschilder behorend tot de Hollandse School. Naast schilder was Philips Koninck ook nog reder en baatte hij een scheepsdienst uit tussen Amsterdam en Rotterdam.

Philips_de Koninck Philips_de Koninck2 Philips_de Koninck3 Philips_de Koninck4

Jan Josephsz. van Goyen (1596 – 1656) was een Nederlands landschapschilder uit de Gouden Eeuw. Van Goyen heeft veel schilderijen nagelaten van rivieren, meren, kanalen, zandwegen, duinen of strand in de omgeving van Den Haag, Rotterdam, Delft, Dordrecht, Leiden, Gouda, Rhenen, Arnhem, Nijmegen, Emmerik en Kleef. Hij schilderde regelmatig winterlandschappen, zee- en stadsgezichten, maar nooit een portret, historiestuk of stilleven.

jan van goyen

OSI-632

jan van goyen3 jan van goyen4

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s