M is Massive Attack

Massive Attack behoort tot de stroming die we triphop noemen. Een hypnotiserende sound, donker, sensueel en cinematografisch. Met de ritmes van hiphop, soulvolle melodieën, dub grooves en samples. De Britse groep (uit Bristol) viel in die stroming op omdat ze innovatief en invloedrijk waren.

Eerst was er The Wild Bunch (een dj en sound systeem-collectief). Daaruit gingen de 2 groepsleden Vowles en Marshall verder met hun project Massive Attack. Ze kregen steun van Nellee Hooper, die zijn werk moest verdelen tussen MA en Soul 2 Soul, zijn andere bezigheid. Op de eerste single Daydreaming waren Shara Nelson en Tricky te horen. De volgende single Unfinished Sympathy werd een wereldhit. In 1991 kwam het eerste album Blue Lines uit. Een giga commercieel succes en triphop was een feit!

Het tweede album Protection zette de koers van Blue Lines voort. Weer gastvocalisten (o.a. Tracy Thorn – Everything But The Girl) en de samenwerking met Hooper en Tricky. Dub-geweldenaar Mad Professor bracht een dub-versie van het album uit en noemde het No Protection. Massive Attack werd veel en vaak gevraagd voor remixen in MA-stijl. Garage en Madonna meldden zich daarvoor.

Het derde album Mezzanine liet gastmusici als Horace Andy en Elizabeth Frazer (Cocteau Twins) horen. Nummers als Teardrop en Inertia creeps kennen cinematografische kwaliteiten. Net gek dat je ze vaak tegenkomt als begeleiding bij (tv-film)beelden. Het was ook het laatste album van bandlid Vowles. Hij kon zich niet meer vinden in de muzikale koers.

De laatste jaren houden de leden de band zich vooral bezig met het verzorgen van filmscores. Als logisch vervolg op de muziek die Massive Attack maakte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s