Caspar David Friedrich: het landschap verandert

Caspar_David_Friedrich

Caspar_David_Friedrich2

Caspar_David_Friedrich3

Caspar_David_Friedrich4

Caspar_David_Friedrich5

Caspar_David_Friedrich6

Caspar David Friedrich (1774 – 1840) was een Duits schilder en tekenaar uit de periode van de romantiek. In 1798 ging hij naar Dresden en daar verbleef hij zijn hele leven. Hij was onder andere bevriend met Goethe.

Friedrich en zijn vriend Philipp Otto Runge hebben onbewust voor een vernieuwing in de beeldende kunst gezorgd. Hij was gefascineerd door het mystieke en had belangstelling voor het raadsel van het leven. Hij gaf het landschap een ziel en maakte de natuur tot klankbord van menselijke gevoelens.

Friedrich veranderde het landschap in de schilderkunst. Zijn landschappen zijn eigenlijk montages. Fragmenten en momenten uit landschappen die hij onderweg zag. Hij schilderde ze altijd langs meetkundige structuren. Zijn landschappen herbergen: hyperbolen, driehoeken en soms de gulden snede. Als diepgelovig man schilderde hij zijn werken bovendien vol met religieuze symboliek. Kruisbeelden, door de wolken brekend licht, kerkhoven, ruïnes, schepen die de haven verlaten; veel verwijst naar een goddelijke aanwezigheid.

Veel van Friedrich’s figuren staan met de rug naar de kijker. Verzonken in gedachten, de natuur aanschouwend. Het is de symboliek van de levensreis: een terugblik op wat was of een vooruitblik op wat nog komt. Zijn figuren zijn soms zo klein geschilderd dat je wel moet voelen dat de mens een nietig wezen is.

Zijn werk is vooral mooi, maar biedt ook mysterie, weemoed en een kosmisch gevoel. Schoonheid valt wel eens samen met religiositeit. Friedrich is een bewijs daarvan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s