Van Gogh: kunst moet iets doen

the source ingres

La Source, Ingres

Er is in de tijd dat Vincent van Gogh schildert veel kritiek op zijn werk. Niet-academisch, onbeholpen, het werk van een amateur. Het is kritiek waar Vincent voortdurend tegen aan loopt en waartegen hij zich verzet. Ook al omdat het de verkoop van zijn werk frustreert. In juli 1885 schrijft Vincent daarover aan zijn broer Theo:

Alle academische figuren zijn op dezelfde wijs en laat ons zeggen ‘ik weet niet beter’ in elkaar gezet. Onberispelijk, zonder fouten, ook zonder iets nieuws te ontdekken te geven.

Niet alzo de figuren van een Millet, een Lhermitte, een Regamey, een Daumier; zij zitten ook goed in elkaar, maar anders dan de academie het leert. Ik geloof dat, hoe correct academisch een figuur ook zij, het overbodig is in deze tijd, al ware het Ingres zelf, wanneer er aan ontbreekt dat essentieel moderne, het intieme karakter, het eigenlijk iets doen.

(..)

Zeg tegen Serret dat ik wanhopig zou zijn als mijn figuren goed waren, zeg hem dat ik ze niet academisch correct wil, zeg hem dat ik bedoel, dat als men een spitter fotografeert dat zij dan zeker niet spitten zou. (..) Zeg hem, dat in mijn oog Millet en Lhermitte daarom de ware schilders zijn, omdat ze de dingen niet schilderen zoals ze zijn, droog analyserend nagespeurd, doch zoals zij: Millet, Lhermitte, Michel Ange, ze voelen. Zeg hem dat mijn groot verlangen is, zulke onjuistheden te leren maken, zulke afwijkingen, omwerkingen, veranderingen van de werkelijkheid, dat het mochten worden, nu ja, leugens als men wil, maar – waarder dan de letterlijke waarheid.

(..)

Het boerenfiguur in zijn actie te geven, ziedaar wat een figuur is – ik herhaal het – essentieel modern – het hart van de moderne kunst zelf, dat wat noch Grieken, noch Renaissance, noch oude Hollandse School hebben gedaan.

Dit is bij mij een zaak waar ik dagelijks over denk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s