Achterhoek Tsjoek

Ik woon in de Achterhoek (nee, ik been geen Tukker), de regio waarin grootheden als Matthijs van Nieuwkerk en Adriaan van Dis zich terugtrekken als ze de hectiek van de grote stad willen ontvluchten.

De Achterhoek waar ze Normaal normaal vinden, zeg maar. Een streek met veel historie. Ook op popgebied. Normaal is bekend, maar zeggen Vandenberg en Jan Rietman nog iets? Jan Rietman is de Achterhoeker die in de jaren 80 (vorige eeuw) drie maal de Kuip uitverkocht kreeg. Nee, niet met Long Tall Ernie and the Shakers, waarin hij als pianist actief was, maar met zijn radioprogramma Los Vast (NCRV). Los Vast bood in die jaren een podium voor Nederlands(e)(talige) pop. Zonder het duwtje van dat radio-programma waren Doe Maar, Het Goede Doel en Roberto Jacetti and the Scooters wellicht niet zo bekend geworden.

Vandenberg is de hardrock-groep van o.a. Bert Heerink en Ad van den Berg. Deze Achterhoekse groep presteerde het om niet alleen wereldwijde hits te scoren, maar ook twee maal op toernee te gaan in de VS. Dat is voordien en nadien door geen enkele Nederlandse groep gelukt. Zelfs de Golden Earring niet. Ik zag er de foto’s van en hoorde het verhaal tijdens een lezing van Peter Groeskamp in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem.

En dan Normaal, ons meest aansprekende exportproduct. Tijdens de lezing van onze Achterhoekse popprofessor kwamen foto’s voorbij van Normaal in Afrika. De groep was er om motoren af te leveren aan een medische organisatie. En jawel daar stonden de Achterhoekse rockers op een platte kar, in het binnenland van Afrika voor een enthousiaste menigte, hun Oerend Hard te spelen. Nooit geweten.

normaal_credit_Hugo_Jaartsveld_NIET_RECHTENVRIJ_carousel_missed-1432293805

foto: Hugo Jaartsveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s