Albrecht Haushofer: schuld?

Albrecht Georg Haushofer (1903, München; 1945 Berlin);  was geograaf, diplomaat, schrijver en verzetsstrijder tegen het Nationalsocialisme.

haushofer

In 1933 kwam Haushofer als docent GeoPolitik in dienst van de Hochschule für Politik in Berlijn op voorspraak van Rudolf Hess, die bevriend was met zijn vader. Haushofer accepteerde de baan hoewel hij bedenkingen had tegen het nieuwe regime in Duitsland. Hij hoopte via zijn werk de buitenlandpolitiek te kunnen beïnvloeden, die hij als een bedreiging zag voor de vrede in Europa. In 1934 werd de Duitser diplomaat bij Ribbentrop en op geheime missie gestuurd naar o.a. Groot-Brittannië, Zuid-Europa en Japan. Ondertussen begreep Haushofer dat zijn pogingen de buitenlandse politiek van de Nazi’s te beïnvloeden vruchteloos waren. Vanaf het midden van de jaren 30 sloot hij zich aan bij de groep die kritiek had op het reilen en zeilen van de Nazi’s. Haushofer had contact met leden van de Rote Kapelle.

Ondertussen schreef hij een aantal toneelstukken waarin de kritiek op verdekte wijze verwerkt was. In 1941 werd hij opgepakt als verdachte van een aanslag op Rudolf Hess. Vanaf dat moment stond hij onder toezicht van de Gestapo. In de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog dook Haushofer onder in Beieren. Daar werd hij opgepakt. In de nacht van 23 april 1945, vlak voor de val van Berlijn, werd hij geëxecuteerd door een SS-commando. Zijn broer vond in zijn jas nog 80 gedichten die in 1946 werden gepubliceerd als Moabiter Sonnette.

De vraag waarmee Haushofer veel en vaak geworsteld heeft, is of hij er goed aan deed om eerst met de Nazi’s in zee te gaan. Daarover gaat ook bijgaand gedicht.

“Ich klage mich in meinem Herzen an: – Ich habe mein Gewissen lang betrogen, – ich hab mich selbst und andere belogen – ich kannte früh des Jammers ganze Bahn – ich hab gewarnt – nicht hart genug und klar! – Und heute weiß ich, was ich schuldig war …”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s