Y = Yo La Tengo

Yo La Tengo is Spaans voor Ik heb ‘t! En toch: Yo La Tengo is een op en top Amerikaanse band. Sterker nog: het is The Velvet Underground 2.0. Lou Reed en Moe Tucker heten in deze band: Ira Kaplan en Georgia Hubley. Maar toch: Yo La Tengo is vooral een band die avontuur koppelt aan onafhankelijkheid, creatieve ambitie en: enthousiasme! Dat maakt de band het lieverdje van veel critici en een bescheiden publiek.

Die vergelijking met The velvet Underground heeft vooral te maken met het laveren tussen uitersten: je hoort bij YLT lieflijke, zacht gespeelde melodieuze liedjes waarbij Ira en Georgia beurtelings de leadvocalen voor hun rekening nemen. Maar ook feedback-driven noise rock waarbij Kaplan zich kan uitleven op de gitaar. Dat levert spannende en onvoorspelbare muziek op.

YLT is voor veel Indie-bands een lichtend voorbeeld. Nee, een instituut. De band wordt gewaardeerd om haar eigenzinnigheid en het gebrek aan interesse voor de rock-bizniz.

Klassiek meesterwerk van de band: I Can Hear the Heart Beating as One. Daar is de band op haar top. De stemmingen veranderen per nummer maar subtiel. Ondertussen speelt de band het hele palet aan curieuze stijlen dat ze zich heeft eigen gemaakt. Met een prachtplaat als gevolg!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s