C-vrouw: Cocteau Twins

De Cocteau Twins is niet alleen gitarist Robin Guthrie en zangeres Elizabeth Fraser, maar het zijn wel de twee constante factoren in deze band van Schotse origine. De band dankt haar naam aan een nummer van de eveneens Schotse Simple Minds.

In 1982 tekenen de Cocteau Twins een contract bij platenlabel 4AD. Daar worden ze onbedoeld het belangrijkste uithangbord van. Dat heeft vooral met hun muziek te maken. Die is weids, atmosferisch en mysterieus. Een beetje zoals het Schotse landschap. Kenmerkend is de gitaarsound van Guthrie: vervormd, gebruikmakend van tape loops en met veel echo. De zang van Fraser lijkt op die van een opera-zangeres. Hoog in de registers en loepzuiver. Critici roemen haar en noemen het ‘De Stem van God’. Haar teksten zijn onverstaanbaar, vooral bedoeld om emoties te verbeelden. Verder maken een ritmische bas en de onafscheidelijke Roland 808-drummachine onderdeel uit van de sound.

Het midden van de jaren ’80 is het hoogtepunt voor de Twins, zowel in creatief opzicht als qua hoeveelheid uitgebracht werk. Treasure en Victorialand zijn de albums die opvallen. Treasure omdat de band hier op z’n best is. Victorialand omdat de band laat zien ook akoestisch uit de voeten te kunnen.

Na de jaren ’80 gaan de Cocteau Twins commerciëler aan de slag. Het uitgebrachte werk wordt toegankelijker, ontdaan van de rafelrandjes. Aan het eind van de jaren ’90 stopt de band.

Zangeres Fraser probeert allerlei dwarsverbanden met andere musici en stijlen uit. Met haar kenmerkende stemgeluid is ze onder andere te horen op de albums van Massive Attack.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s