Sirenen, Bianca Castafiore, Maria Callas en vooroordelen

Ulysses and the Sirens, 1909 (oil on canvas)

Herbert James Draper: Odysseus en de Sirenen

Sirene is dat loei-ding dat op de eerste maandag van de maand steevast om 12 uur ’s middags afgaat. Het dringt door tot in woonkamer en kantoor. Soms vergezeld door de ping op je mobiel. Dan weet je dat je nog verbonden bent met de ‘echte’ wereld waarin zich rampen kunnen voltrekken.

In andere tijden (die van Grieken en Romeinen)  waren Sirenen aantrekkelijke vrouwen (nee, nimfen!) die mooi zongen.  Ze woonden op een eiland. Ze waren uitmuntend in de zangkunst en betoverden daarmee iedere voorbijganger, die luisterde. Zoals dat vaker gaat met aantrekkelijke vrouwen die zich een kunst hebben eigen gemaakt: het wordt meeslepend en betoverend en menig man kan dan zijn verlangen niet beteugelen. Gevolg: reddeloos sterven.

Het overkwam de Griekse held Odysseus (wie kent hem niet?). Om te ontkomen aan prachtige zang en schone vrouw, liet hij zich vastbinden aan de mast van zijn sloepje. De bemanning (roeiers want een motor was er nog niet) kregen was in hun oren, zodat ze de Sirenen niet konden horen. Zo doe je dat: was tegen aantrekkelijke vrouwen die mooi zingen!

Bianca_Castafiore

Bianca Castafiore, uit: Het Geheim van de Eenhoorn, de avonturen van Kuifje

Niet aantrekkelijk, maar wel van de zang, is Bianca Castafiore. Ze is een hoofdpersonage uit 1 van Hergé’s opmerkelijkste (strip)albums: De Juwelen van Bianca Castafiore. Opmerkelijk omdat het verhaal zich thuis bij Kuifje en Kapitein Haddock, op Kasteel Molensloot, afspeelt. De verwikkelingen zijn minimaal en toch is het album de moeite waard, want actueel.

Na een bezoek aan een aantal zigeuners, maken Kuifje en Haddock kennis met het zigeunermeisje Miarka. De zigeuners hebben zich terug getrokken op de plaatselijke vuilnisbelt. Dat is tegen het zere been van Kuifje en Haddock. De zigeuners krijgen een vriendelijke ontvangst op Molensloot. Daar is inmiddels operadiva Bianca Castafiore gearriveerd. Ze heeft een oogje op Haddock. De kapitein moet echter niets van haar hebben en wil vluchten. Ondertussen worden er juwelen van Castafiore gestolen. De verdenking valt (uiteraard) op de zigeuners. Kuifje gaat op onderzoek uit en lost de diefstal naar tevredenheid op.

Hergé speelt met de vooroordelen van de lezer. Ondertussen laat de bedenker ook zien een liefhebber van (opera)muziek te zijn. Met Castafiore doen de Scala in Milaan, Wagner, Rossini, Verdi, Puccini en Gounod hun intrede. Rossini’s opera La Gazza Ladra speelt zelfs een belangrijke rol in het verhaal. En.. het boek Schateiland van Robert Louis Stevenson krijgt nog een eervolle vermelding. Dat allemaal in een minder geslaagd album van Kuifje!

maria-callas

Maria Callas

En als het dan om aantrekkelijke vrouwen gaat, die zich de zangkunst hebben eigen gemaakt, mag Maria Callas niet onvermeld blijven. Zij is de enige (tot nu toe) die mij reddeloos achter laat als ze gezongen heeft. En nu de was uit de oren!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s