Schrijver James Salter schildert

Schrijver James Salter (1925-2015) schildert dat wil zeggen, wordt met schilders vergeleken. Bijvoorbeeld met Edward Hopper omdat in zijn korte verhalen de tijd niet belangrijk is, maar wel het licht. Met de Franse Pointillisten omdat de pennenstreken en accenten die Salter plaatst pas een beeld vormen als je er met enige afstand naar kijkt. Met John Singer Sargent omdat Salter’s stijl ook direct en economisch is.

hopper night windows

Edward Hopper Night Windows

Zelf zei Salter eens dat hij bij het schrijven van zijn roman Lichtjaren de Franse schilder Pierre Bonnard in het hoofd had. Vanwege de sfeer, de eenzame manier van werken en zijn onverschilligheid tegenover roem en glamour. Salter is gekend vanwege zijn gave zinnen en poëtische beelden; zijn beschrijvingen van vrouwen; zijn psychologische portretten en zijn melancholie.

earthly-paradise-1920.jpg!Large

Pierre Bonnard, Aards Paradijs

Ik lees Dwars Door De Dagen, een roman met veel autobiografische kenmerken. Daaruit deze passage:

We gingen het leger in en dat was een reusachtig, diep meer, trager en dieper dan je had gedroomd. Het werd van onderen gevoed door bronnen, fris en eeuwig zuiver. Aan de oppervlakte, bij het afvoerkanaal, was het water ouder en minder helder, maar dat zou er snel uitlopen. Wij waren het nieuwe, onbezoedelde water.

Bron: Steinz, Gids voor de wereldliteratuur, 2015 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s