Salter eert Saint-Exupéry

Antoine-de-Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

De Amerikaanse schrijver James Salter is gevechtspiloot geweest bij de luchtmacht. Hij voerde meer dan 100 gevechtsvluchten uit tijdens de Korea-oorlog. Daarover schrijft hij in zijn autobiografische roman Dwars Door De Dagen. De volgende alinea uit dat boek is gewijd aan een andere piloot die onsterfelijk werd door een boek: Antoine de Saint-Exupéry. Deze Fransman schreef De Kleine Prins.

Gevechtsvliegers vechten niet, zoals Saint-Exupéry zei, ze moorden. Hij (Saint-Exupéry) was zelf geen gevechtsvlieger – hij sprak als mogelijk slachtoffer, wat hij ten slotte ook is geworden. Hij vloog in een verkenningsvliegtuig toen het gebeurde, ongewapend en vertrouwend op zijn snelheid, hoewel de machines nooit echt zo snel zijn. Hij was te oud voor de oorlog en te beschaafd. De gevechtsvliegers die aces waren, hadden namen zoals Adolph en Sailor, Ginger en Don. Een ace had vijf of meer vliegtuigen neergehaald, hij verscheen plotseling en onzichtbaar en liet in de eerste verschrikkelijke seconden een stroom geschutsvuur los. Er stroomde een soort bloed uit het getroffen vliegtuig – in werkelijkheid was het zwarte rook, maar het voorspelde alles. Er vlogen stukken metaal in het rond, de hele zorgvuldig gebouwde machinerie kilometers boven de aarde viel uit elkaar, de vleugels lieten los en het vliegtuig werd onbestuurbaar.

In Pointe de la Baumette aan de zuidkust van Frankrijk is een vuurtoren met een plaquette die aan het einde van Saint-Exupéry herinnert. Hij verdween in juli 1944, zijn machine was een van de vele die gewoon spoorloos verdwenen in de grote opruiming van de oorlog. Blauwe zee van schitterende schoonheid, de zee waarop Cervantes vocht (Don Quichote, RE) en waar de geschiedenis werd geboren – ergens daarin liggen de beenderen van deze wereldlijke heilige.

Een ode van Salter aan die andere Brother in Arms.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s