Ferdinand Bauer tekent fauna

Ferdinand Lucas Bauer (Hietzing, Wenen, 1760 – Feldsberg, toen Oostenrijk, 1826) Oostenrijkse botanische en zoölogische illustrator.

Bauer tekende en schilderde met wetenschappelijke precisie. Hij had een speciaal kleurencodeersysteem ontwikkeld waarbij elke kleur een nummer kreeg waardoor hij zijn schetsen later kon uitwerken tot volwaardige tekeningen en schilderijen.

In 1784 kwam hij in dienst van John Sibthorp, hoogleraar in de botanie aan Oxford University. Deze nam hem mee op een expeditie naar Italië, Griekenland, Cyprus, Kreta en andere delen van het oostelijke Middellandse Zeegebied. Op deze reis maakte hij schetsen van planten en dieren die hij perfectioneerde in meer dan 1500 tekeningen bij terugkomst in Oxford. Deze tekeningen werden gepubliceerd in zijn Flora Graeca.

De botanicus Joseph Banks beval Bauer aan bij de botanicus Robert Brown en Matthew Flinders. Bauer maakte deel uit van de expeditie (1801 – 1803) van Matthew Flinders op het schip de Investigator. Tijdens tussenstops tijdens deze expeditie tekende hij vogels en andere dieren die door de bemanning werden gedood. Uiteindelijk kwamen ze in West-Australië aan land. In Australië tekende Bauer planten en dieren waaronder de koala, de skink, de kangoeroe en de buideldas. Ook bracht hij van 1804-1805 acht maanden door op Norfolk waar hij een groot aantal tekeningen van planten maakte. Zijn tekeningen uit Australië publiceerde hij in zijn flora Illustrationes Florae novae Hollandiae.

ferdinand bauer-1

ferdinand bauer-2

Platypus watercolour by Ferdinand Bauer

6: Erinaceus Europaeus—Linn—The Hedge-hog—Bell's British Quadrupeds—page 76

Rainbow lorikeet watercolour by Ferdinand Bauer

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s