Graveur Francesco Bartolozzi

Francesco Bartolozzi (Florence, 1727 – Lissabon, 1815) Italiaans schilder en graveur die voornamelijk in Engeland werkzaam is geweest.

Bartolozzi was de zoon van een goud- en zilversmid, die hem ook in het vak opleidde. Hij toonde echter al op jonge leeftijd aanleg voor de beeldende kunsten. Hij bezocht de Accademia di Belle Arti in Florence, waar hem door Ferretti en Hugford de teken- en schilderkunst werd bijgebracht. Hier sloot hij een vriendschap met de schilder en graveur Giovanni Cipriani die zijn leven lang zou duren en van wiens werk hij talloze gravures maakte. Hoewel Bartolozzi een bekwaam miniatuurschilder was, die ook werkte in pastel en aquarel, legde hij zich al spoedig toe op de graveerkunst.

francesco bartolozzi-1francesco bartolozzi-2francesco bartolozzi-3francesco bartolozzi-4francesco bartolozzi-5francesco bartolozzi-6Van 1745 tot 1751 studeerde hij bij de Venetiaanse graveur Joseph Wagner. Hij trouwde er, vertrok voor enige tijd naar Rome, waarna hij terugkeerde naar Venetië. Zijn roem groeide snel en in 1764 vertrok hij op uitnodiging van de bibliothecaris van koning George III naar Engeland, waar hij al spoedig tot officieel graveur aan het hof werd benoemd en mede-oprichter en lid werd van de Royal Academy of Arts.

Bartolozzi was zeer productief en leverde duizenden werken af. Hij maakte vaak gebruik van de in Frankrijk ontwikkelde ‘stippeltechniek’ en wist deze op eigen wijze te vervolmaken en de reproductie van de werken te verbeteren. Hij excelleerde in de weergave van de menselijke anatomie.

In 1802 vertrok hij naar Lissabon, waar hij directeur werd van de plaatselijke Academie.

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s