Joost Zwagerman over locatie, werkelijkheid en verbeelding

zwagermanDe onlangs overleden schrijver Joost Zwagerman heeft niet alleen romans geschreven. Hij was ook essayist. Ik lees zijn verhandelingen over literatuur, kunst en cultuur met plezier.

In zijn boek Transito probeert Zwagerman zijn geboortestad Alkmaar een plek in de literatuur te gunnen. Bij gebrek aan voorbeelden uit de Nederlandse letteren valt hij terug op zijn eigen werk, want daarin heeft Alkmaar wel een plek. In zijn essay ‘Tussen droom en daad in Dubbelstad’ komt hij tot een bekentenis als schrijver.

Mijn reservoir aan ervaringen in en herinneringen aan de stad is groot, heel groot. Dat kan ook niet anders als je er de eerste achttien jaar van je leven hebt doorgebracht. Aan dat reservoir kan ik inmiddels een tweede hoeveelheid toevoegen, die van de fictionele voorvallen die ik heb beschreven, in Vals licht, maar ook in de daarop volgende roman, De buitenvrouw. Ik heb in Vals licht niet opgeschreven wat ik heb beleefd, maar ik weet nog dat ik mij bij het schrijven (..) zó intens heb beziggehouden met de denk- en gevoelswereld van (hoofdpersoon) Simon Prins dat het bijna is alsof ik daardoor niet alleen heb verzonnen maar ook heb doorleefd wat ik hem laat meemaken. Dus zijn Simons ervaringen in zekere zin de mijne geworden, en leiden ze een parallel bestaan naast mijn feitelijke levensloop. Het opmerkelijke is dat sommige van de verzonnen en nadien doorleefde ervaringen en herinneringen in helderheid en intensiteit niet onderdoen voor de dingen die ik werkelijk heb meegemaakt. Verbeelding en werkelijkheid zijn in mijn geheugen een ingrijpende alliantie aangegaan.

Uit: Joost Zwagerman, Transito, Uitgeverij De Arbeiderspers Amsterdam, 2006

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s