Jan Veth schilderde, dichtte en gaf les

Jan Pieter Veth (Dordrecht, 1864 – Amsterdam, 1925) kunstschilder, dichter, kunstcriticus en hoogleraar kunstgeschiedenis en estheticus.

Zoon van de Dordtse ijzerhandelaar en liberale politicus Gerrardus Huibert Veth en Anna Cornelia Giltay. Van moederskant stamde hij af van het Dordtse kunstschildersgeslacht Van Strij; zijn moeder was een kleindochter van Jacob van Strij.

Veth kreeg zijn schildersopleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam. Mede-oprichter van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Vanaf 1885 ging hij met de schilder Anton Mauve in het Gooise Laren werken. Na zijn huwelijk vestigde hij zich in Bussum.

Jan Veth is bekend geworden als portretschilder. Hij schilderde onder andere de portretten van Max LiebermannLambertus ZijlFrank van der GoesAntoon Derkinderen en vele andere tijdgenoten (waaronder diverse collega-schilders).

Daarnaast was hij dichter. Hij behoorde tot de beweging van Tachtigers en publiceerde onder meer in De Nieuwe Gids. Voor De kleine Johannes van zijn vriend Frederik van Eeden maakte hij het bandontwerp en leverde daarmee een bijdrage aan de ontwikkeling van de kunstboekverzorging in ons land.

Als buitengewoon hoogleraar in de kunstgeschiedenis en estheticus was hij verbonden aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam.

jan veth-1jan veth-2jan veth-3jan veth-4jan veth-5jan veth-6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s