Kind groeit op tussen de dieren: het verwaarloosde kind

Jungleboek en Mowgli zijn misschien bekende begrippen. Een kind groeit op tussen de dieren en we volgen zijn of haar kennismaking met onze wereld, die van de mensen.

Het verwaarloosde kind lijkt een thema uit voorbije tijden. Maar ik ben bang dat het een actueel thema is en blijft. In mijn eigen leven heb ik meegemaakt dat een kind met gedragsproblemen thuis op het erf aan de ketting lag en eten en drinken kreeg gevoerd door zijn ouders. Zoals de hond.

Een kind verwaarloost door zijn ouders, als die al aanwezig waren. De fotografe Julia Fullerton-Batten maakte onlangs een serie portretten van dit soort kinderen. Ze zocht berichten uit kranten of uit andere bronnen, die bevestigen wat ik al dacht: ook nu zijn er kinderen die in de steek gelaten worden door hun opvoeders en die zich alleen moeten zien te redden, soms met behulp van de dieren om hun heen. Fraai gefotografeerde portretten met een schrijnende geschiedenis, gebaseerd op waargebeurde verhalen uit alle windstreken.

Aangevuld met de trailers van 2 films die veel indruk op mij hebben gemaakt: Un Enfant Savage van Francois Truffaut en Kaspar Hauser van Werner Herzog. Beiden gaan over verwaarloosde kinderen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s