Leopold Lugones: noodlot

Leopoldo Lugones Argüello (1874 – 1938) Argentijns schrijver, dichter en journalist. Zijn kleinkind Pedro Lugones is een bekend voetballer.

leopoldo-lugonesLugones is een omstreden figuur in de Latijns-Amerikaanse literatuur. Hij behoort tot de Modernisten, maar er is in zijn werk ook veel Symbolisme terug te vinden. Zijn maatschappelijke loopbaan en keuzes maakten hem omstreden. Begonnen als journalist werd hij polemist en een veelgevraagd spreker. Van socialist veranderde hij in een conservatief en later sloot hij zich zelfs aan bij de fascisten. Wanhopig en gedesillusioneerd pleegde hij in 1938 zelfmoord door het innemen van een cocktail gemaakt van whiskey en cyanide. Volgens de officiële lezing was politieke frustratie een belangrijk motief voor zijn zelfmoord. Andere (hedendaagse) bronnen reppen ook van een geheime relatie met een studente. Die verhouding werd ontdekt en viel slecht in zijn eigen gezin. Zijn zoon verbood de liefdesrelatie. Leopoldo raakte depressief en dat zou een andere reden voor de zelfmoord zijn geweest.

Noodlot

Ik wilde je niet zien en vroeg / de liefde: maak me blind als jij. / Ineens verdween mijn zicht; toch bleef / jouw beeld een schaduw aan mijn zij.

Ik had genoeg van jouw gemaal / en wilde daarom niets meer horen / Alles werd stil; alleen jouw stem / kwam keer op keer mijn rust verstoren.

Mijn reuk, mijn smaak, ze gingen heen, / bezweken onder hun verdriet. / Jouw geur en mijn verbittering: die uit te wissen lukte niet.

Dat niets me nog zou kunnen deren, / het was gemakkelijk gevraagd: / mijn leven wordt uitsluitend nog / door lijden en verdriet geschraagd.

Wat kan ik het ten slotte vragen / om rust te vinden in het gemoed? / Alleen vergetelheid en dood, / een kist door niemand ooit begroet.

Maar dan ineens is er die twijfel / bij deze dodelijke pijn: / en als de ziel de wond eens was / en die onsterfelijk blijkt te zijn?

Uit: De dichter is een kleine God, Barber van de Pol en Maarten Steenmeijer, Atheneum, Polak en Van Gennep, Amsterdam, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s