Viktor Vasnetsov sloeg zijwegen in

Viktor Michailovitsj Vasnetsov (1848 – 1926) Russisch kunstschilder. Geboren in een plattelandsdorp in de streek Oblast Kirov als zoon van een dorpsgeestelijke. Het schilderen zat in de genen: grootvader was een iconenschilder en broer Apollinari was ook een verdienstelijk schilder.

Viktor begon op het seminarie en hielp tijdens zijn studie de Pool Andriolli met het schilderen van fresco’s in de Alexander Nevskikathedraal. Na zijn studie toog hij naar Sint Petersburg om te gaan studeren aan de Keizerlijke Academie voor de Schone Kunsten (1870). In 1873 begon hij met een aantal studiegenoten de groep de Zwervers (waaronder Ivan Kramskoj) en raakte bevriend met Ilja Repin.

Viktor werd in 1876 uitgenodigd naar Parijs te komen. Daar raakte hij onder de indruk van sprookjesverhalen, die hij van illustraties ging voorzien. Zeer tot ongenoegen van zijn collega-Zwervers, die vonden dat hij van het rechte pad was gegaan. In 1877 keerde hij terug naar Moskou en begon met het maken van iconen.

Na Moskou volgde Kiev, waar hij fresco’s maakte voor de Vladimir-kathedraal en Michail Vroebel leerde kennen. Met broer Apollinari ontwierp hij decors en kleding voor een opera van componist Rimski-Korsakov.

Uit die samenwerking kwam ook de opdracht om een nieuwe muts te ontwerpen voor de Russische soldaat. Hij ontwierp de bogatyrka naar een schilderij dat hij ooit maakte van drie middeleeuwse ruiters.

Tegen 1900 begon Vasnetsov zich te interesseren voor architectuur. Hij ontwierp een kerk, zijn eigen huis en bedacht het Russische paviljoen voor de Wereldtentoonstelling van Parijs (1898). Zijn hoogtepunt in de architectuur-werkzaamheden was het ontwerp voor de  behuizing van de Tretjakovgalerij.

vasnetsov-1vasnetsov-2vasnetsov-3

Zelfportret Viktor Vasnetsov

vasnetsov-4vasnetsov-5vasnetsov-6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s