Bernard Eilers pioniert met kleurenfotografie

Bernard Eilers (1878 – 1951) was fotograaf en lithograaf. Hij zou bekend worden vanwege zijn pionierswerk op het gebied van de kleurenfotografie. Eilers, geboren en getogen Amsterdammer, was schildersknecht. Op zijn dertiende verkaste hij naar de lithografeerinrichting Van Leer & Co. Daar leerde hij snel en viel hij op door zijn kunde. Aan hem werden litho’s van 9 kleurlagen toevertrouwd. Op zijn 17-de had de lithografie geen geheimen meer voor hem. Zijn baas wilde dat hij zich ging bekwamen in fotochemie.

In een jaar tijd kreeg hij de fotografie als vak onder de knie: de foto-litho-techniek, reproductiemethoden, vrije fotografie, enz. In 1906 opende hij een eigen chemisch bedrijfje in Amsterdam, dat bekend werd door de eerste clichéreproducties in driekleurendruk, die in Nederland werden gemaakt. Hij stond toen voor de keus om het bedrijf uit te bouwen, dan wel zich te richten op zijn artistieke werk als fotograaf. Het werd het laatste: hij vestigde zich als fotograaf in Amsterdam. In zijn artistieke werk lag de nadruk op de sfeerfoto’s van Nederland en vooral Amsterdam.

Rond 1935, in een tijd waarin er volop geëxperimenteerd werd met kleurenfotografie, slaagde Eilers erin kleurenafdrukken te maken die in kwaliteit elke concurrentie overtroffen. Met zijn lithografische en fotochemische ervaring slaagde hij erin de driekleurenfotografie te perfectioneren. Het door hem ontwikkelde procedé doopte hij ‘Foto-chroma Eilers’.

Bron: Wikipedia

bernard-eilers-7

bernard-eilers-1

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s