Vroeg gestorven Fiodor Vasilyev liep over van talent

Toen ik het werk van de Russische schilder Fiodor Vasilyev (1850 – 1873) bekeek, was ik onder de indruk. Het is niet alleen van een technische verfijndheid, maar ook veel. De vroeg gestorven Vasilyev (hij werd maar 23) geldt als diegene die het lyrische landschap introduceerde en was een heus wonderkind.

Bij geboorte was er eerst Fiodor en later pas een huwelijk. Zijn ouders trouwden vier jaar na de geboorte van hun kind. Vanaf zijn twaalfde moest Fiodor aan de slag. Hij verdiende de kost als postbode en als hulpje van de restaurateur van schilderijen. Na zijn vader’s dood moest de kleine man ook nog eens als enige zorgen voor de inkomsten van het gezin.

Vanaf 1863 zag Fiodor kans om zich in de avondopleiding van de schildersschool te wurmen. Hij werd het oogappeltje van de vele aanwezige schilders, die de zorg voor hem op zich namen.

In 1866 kwam Ivan Sishkin in het leven van Fiodor. Deze had meer dan gemiddelde belangstelling voor zijn zus Evgenia. Sishkin zag het talent van de jongen en leerde hem de fijne kneepjes van het schilderen van landschappen. Vanaf 1867 werkten de twee samen in het maken van landschappen. Ondertussen bracht Sishkin, Vasilyev in contact met twee andere bekende schilders: Repin en Kramskoi.

Kenners zeggen dat in het vroege werk van Vasilyev veel invloeden van de Franse Barbizon-school te herkennen zijn. Technisch nog niet zo briljant maar zeker zo expressief en in ieder geval wist hij wat hij schilderde.

In 1870 ging hij met Repin de rivier de Volga af om te tekenen en te schilderen. Dat leverde een aantal schilderijen op die direct de aandacht trokken tot aan de Tsaren-familie aan toe. Hij kreeg toestemming om naar de Keizerlijke Academie voor de Kunsten in Petersburg te gaan. Toen al werd hij het wonderkind genoemd.

fyodor_vasilyev-2Toen tuberculose werd geconstateerd (1872) kon hij niet langer in Petersburg blijven. Hj trok naar de Krim om te herstellen. Kost en inwoning kreeg hij gesponsord onder voorwaarde dat hij met schilderijen zijn schuld afloste.

Tijdens zijn verblijf op de Krim kon hij maar moeilijk wennen aan de nieuwe omgeving. Lang bleef hij de landschappen schilderen die hij zich herinnerde. Ten slotte gaf hij zich over aan het schilderen van het Krim-landschap. De eerste berglandschappen verschenen. Het zouden zijn laatste werken zijn. Op 23-jarige leeftijd overleed hij in Jalta.

fyodor_vasilyev-3De Russische kunstwereld had een wonderkind verloren. Er werd door collega’s geroepen dat Vasilyev hen geleerd had de hemel te ontdekken. Zijn invloed op de generaties die kwamen, was groot. Levitan, Serov en Borisov-Muratov verklaarden dat Vasilyev grote invloed op hun werk had gehad.

fyodor_vasilyev-6

Bron: Wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s