Tolstoj: God heeft mij liefde en toorn gegeven

God heeft mij liefde en toorn gegeven

God heeft mij liefde en toorn gegeven / Als voorbereiding op de strijd, / En, met de rechterhand geheven, / Mij naar het rechte pad geleid. / Zijn machtig woord heeft mij bewogen, / Mijn ziel werd door hem aangeraakt, / Maar hard en zonder mededogen / Heeft God de Heer mij niet gemaakt. /  ‘k Verspilde tevergeefs mijn toorn, / Mijn liefde duurde korte tijd. / En slag na slag heb ik verloren, / Nu ben ik al mijn krachten kwijt. / ‘k Ben zonder harnas aangetreden / En heb mijn vijand bestreden, / Gewond ga ‘k onder in de strijd!

1857

Uit: Bloemlezing van de Russische poëzie, Marja Wiebes, Margriet Berg, Plantage Leiden, 1997

alexej-tolstoj

Alexej Tolstoj (1817 – 1875), geboren in een adellijke familie in Petersburg. Verre verwant van de befaamde Lev Tolstoj.

Alexej was een jeugdvriend van tsaar Alexander de Tweede, had een erebaantje bij de Russische overheid. Gaf dat in 1861 op om zich te kunnen wijden aan de literatuur. Schreef de meeste gedichten tussen 1855 en 1860. Zijn eerste bundel verscheen in 1867. Werd vooral bekend door zijn historische romans en zijn humoristische satirische verzen. Schreef ook, met twee andere schrijvers, onder het pseudoniem Kozma Proetkov.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s