Paulus Potter stierf jong maar vestigde zijn naam als vee-schilder

ma_i064837

Paulus Potter (Enkhuizen, 1625 – Amsterdam, 1654) barokke kunstschilder uit de Gouden Eeuw, slechts 28 jaar oud geworden. Er zijn een honderdtal werken van hem bewaard gebleven. Hij is invloedrijk en origineel gebleken.

Leerde het schildersvak van zijn vader, terwijl zijn oom ook kunstschilder was. In 1631 verhuisde het gezin Potter naar Amsterdam. In 1642 neemt Paulus schilderlessen in Haarlem. In 1646 vestigde hij zich als meester-schilder in Delft. Drie jaar later huurt hij een huis van Jan van Goyen, schilder in Den Haag. Woont in een atelier naast Jan van Goyen en leert zijn latere vrouw Adriana van Balckeneynde kennen. Ze trouwen in 1650. Via de familie van moederskant en de schoonfamilie komt Potter in contact met de elite: onder andere Johan Maurits van Nassau Siegen. Deze vertegenwoordiger van de Oranjes koopt werk van hem, evenals andere leden van het Koninklijk Huis. Zijn naam is gevestigd.

Via de beroemde arts Nicolaes Tulp, die hem een uitnodiging stuurt voor het maken van een schilderij, keert Potter terug naar de hoofdstad. Tijdens wandelingen door de stad neemt Potter altijd een schetsboek mee. Januari 1653 maakt Adriana een testament op voor Paulus, die een jaar later sterft, vermoedelijk aan tuberculose. Volgens de familie echter aan ‘overmatig schilderen’.

Potter liet ongeveer honderd schilderijen na, de meeste op klein formaat. Naast schilderijen maakte hij ook een klein aantal etsen. Oorspronkelijk schilderde hij historiestukken, net als zijn vader. Hij werd echter beroemd als beestenschilder, want hij schilderde vooral het vee in het Nederlandse landschap. Hij schilderde realistisch, met veel aandacht voor de huid, de uitdrukking en de houding van de dieren. Hij beeldde de dieren soms af vanaf een laag standpunt, waardoor ze goed uitkomen tegen de lucht.

Paulus Potter is een oude meester uit de Gouden Eeuw. Zijn bekendheid en beroemdheid dank hij vooral aan het schilderij dat hij van De Stier maakte. Een schilderij dat veel indruk maakte op Napoleon. Die nam het mee naar Parijs waar het in het Louvre kwam te hangen. Toen Nederland zich wist te ontdoen van het Franse juk, kwam De Stier weer terug naar ons land, in het Haagse Mauritshuis.

bullenboekje-paulus-potter-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s