Boenin: die blik als van een hert

Die blik als van een hert

Die blik als van een hert, die stille ogen, / En al wat mij daarin is lief geweest, / Staan mij nog steeds vol droefheid voor de geest, / Maar je gezicht is al in rook vervlogen.

Ook het verdriet zal slijten mettertijd, / En de herinnering zal eens verglijden / Naar waar geen vreugd meer is en ook geen lijden, / Alleen nog afstand die niets meer verwijt.

1901

Eens komt de dag dat ik verdwijn

Eens komt de dag dat ik verdwijn, / En hier, waar ik dan niet meer woon, / Zal alles nog hetzelfde zijn: / De bank, de tafel, de icoon.

En net als nu vliegt hier dan weer / Een bonte zijden vlinder rond, / Hij snort en fladdert op en neer / Tegen het lichtblauwe plafond.

En net als nu kijkt van omhoog / Door ’t open raam de hemelboog, / En lokt de effen blauwe zee / Een ieder naar haar verten mee.

1916

Ivan_Bunin_(sepia)

Ivan Boenin (1870 – 1953), afkomstig uit een oude adellijke familie in Voronezj. Maakte het gymnasium niet af. Publiceerde in 1887 zijn eerste gedichten en vestigde zich in 1889 in Orjol. Daar werkte hij als corrector, vertaler en toneelrecensent. Vertrok in 1895 naar Petersburg en daarna Moskou. Daar deed hij zijn intrede in de literaire kringen. Maakte vele reizen, onder andere naar Griekenland en Turkije. Verbleef lange tijd in Palestina, Egypte en India. Emigreerde na de Oktoberrevolutie naar Frankrijk, waar hij als één van de beste schrijvers van de emigranten gold.

In 1933 kreeg hij, mede voor zijn autobiografische roman Het leven van Arsenjev, als eerste Russische schrijver de Nobelprijs.

Uit: Bloemlezing van de Russische poëzie – Marja Wiebes, Margriet Berg, Plantage Leiden, 1997

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s