Handen in de films van Robert Bresson en de gruwelijke eenzaamheid van de dief

Een echtpaar en een huisvriend bevinden zich in een kamer. Er ontbreekt een beeldje op de schoorsteenmantel. Het echtpaar weet dat de huisvriend het gestolen heeft. Het bolt op in zijn jaszak. Maar het echtpaar spreekt het niet uit. Het is stil in de kamer. Iedereen is sprakeloos. De huisvriend weet dat als hij het beeldje terugzet, zich verraadt. Maar hij denkt ook dat hij ermee wegkomt. Het echtpaar weet nu dat de huisvriend een dief is. Je kunt niemand kennen. In de aardige huisvriend manifesteert zich het kwaad. Het echtpaar zal hem vergeven, maar ze zullen hem mijden, voortaan.

Gaat van zijn misdaad een bekoring uit? Ging op het moment van de ontdekking van het gemiste beeldje ook haar bloed sneller kloppen, was het het laatste moment van opwinding in haar saaie bestaan met haar man? Is het kwaad aantrekkelijk? Is het net zo verslavend beroofde te zijn als het is rover te zijn?

De huisvriend is een verslaafde. Hij móét het doen, moet in een zekere fase van een vriendschap zijn vrienden kwaad doen. Moet teleurstellen, moet verraden, dat is zijn levensvorm, steeds weer die gang gaan: van vertrouwen winnen naar vertrouwen beschamen.

De huisvriend komt thuis in een kaal appartement. Zit in het donker, jas aan. Kijkt naar het beeldje dat hij gestolen heeft. Doet zijn best het zijn begeerlijkheid terug te geven. Dat lukt niet. Hoe kan het, dat het zo kleurloos , zo nietsig is geworden, na de hoge prijs die hij ervoor betaald heeft?

Zo gaat het altijd, maar dat verandert niets an het verlangen te willen stelen, dief te zijn.

(te zien in Le Pickpocket van Robert Bresson)

Uit: Een filmscone als zwarte mis – Ger Thijs, De Gids juni, juli 2008

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s