Martin Lewis tekende de stadsnacht

Martin Lewis (1881 – 1962), Amerikaan geboren in Victoria, Australië. Werd bekend als maker van tekeningen die over het (nachtelijk) stadsleven In New York gaan in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw.

Als jongeman moest Lewis zijn draai nog vinden tussen de twaalf ambachten en 13 ongelukken; hij was cowboy in Australië, werkte in de mijnen en was bootsman. Toen hij naar Sydney ging (2 jaar zou hij er verblijven), volgde hij een kunstopleiding. Tijdens dit verblijf maakte Lewis kennis met het maken van grafisch werk voor tijdschriften. Hij wist twee van zijn tekeningen te publiceren in The Bulletin.

In 1900 verliet Lewis Australië om zich in San Francisco te vestigen. Een tiental jaar later duikt hij op in New York. Wat er in de tussenliggende jaren gebeurd is, blijft een raadsel. Wat we weten: hij werkte vooral om geld te verdienen en produceerde zijn eerste etsen in 1915. Lewis’  vaardigheden als etser vielen op, bijvoorbeeld bij Edward Hopper, die een vriend voor het leven zou worden. Teleurgesteld over zijn werk, pakte Lewis al zijn spaarcenten bij elkaar en vertrok in 1920 naar Japan om er kunst en tekenen te gaan studeren. Na een twee-jarig verblijf keerde hij terug naar New York. Pakte er de draad weer op als commerciële kunstenaar, maar ruimde plaats in voor zijn eigen artistieke aspiraties.

Tijdens de Depressie verhuisde Lewis naar het platteland om later in Manhattan een school te helpen stichten voor grafici. Tussen 1944 en 1952 gaf Lewis les aan deze school in grafische vormgeving.

Tijdens zijn ruim dertig jaar durende loopbaan maakte Lewis zo’n 145 werken. Zijn drukwerk werd zeer gewaardeerd tijdens de jaren 30. Vooral vanwege de realistische weergave van het dagelijks leven. Zijn vakmanschap op grafisch gebied werd geroemd.

Lewis is een van de weinigen die in zijn grafisch werk aandacht besteedde aan nachtelijke scenes. Vooral in dit werk wordt zijn kunstenaarschap duidelijk: stippen, lijnen en vlakken; dit alles op de gevoelige plaat, maakten van Lewis een topper. Waarvan acte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s