Chlebnikov: weigering

Weigering

Het is mij veel aangenamer / Om te kijken naar de sterren / Dan een doodvonnis te tekenen. / Het is mij veel aangenamer / Om de stem van een bloem te horen / Die zacht fluistert: ‘Dat is hij!, / Als ik slenter door de tuin, / Dan te kijken naar geweren / Die hen doden die verlangen / Mij te doden. / Om die reden zal ik / Nimmer / Een bestuurder zijn!

1919 – 1921

Chlebnikov

Velimir Chlebnikov (1885 – 1922), geboren in een dorpje in het gouvernement Astrakan. Stamt uit een prerevolutionair intelligentsia-milieu. Studeerde wiskunde, biologie, Sanskriet en slavistiek. Moest in 1911 de universiteit van Petersburg verlaten vanwege wanbetaling. Sloot zich eerst aan bij de symbolisten maar introduceerde met onder andere Majakovski het futurisme in Rusland. Er verschenen drie dichtbundels.

Nam tussen 1918 en 1921 als propagandist deel aan de veldtocht van het Rode Leger naar Perzië, werkte als journalist. Ging in 1921 naar Moskou om zijn werk te publiceren maar er was geen belangstelling. Vertrok ondervoed en uitgeput naar het zuiden om op krachten te komen, maar stierf tijdens de reis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s