Anti-oorlog: Aan kant of van kant?

eybers

Voorland

Al hoe meer dure minute per uur / bestee jy aan alles en nog wat verplaas / van hierdie na daardie steunvlak, van waar / jy hulle by streng tussenpose weer / te voorskyn haal, beredder, hanteer / in ’n rituele gebarespel.

Jy noem dit aan kant maak en dit verbaas / jou nie meer dat elke beweging verband / hou met die manier waarop alles van kant / gemaak word, o.a. jyself.

Elisabeth Eybers

“Ik ben niet zozeer geïnteresseerd in het schot van Sarajevo dat de Eerste Wereldoorlog ontketende, noch in het bloedbad op de Tempelberg dat de Derde had kunnen inleiden, ik stel veel meer belang in het raadsel dat vervolgens miljoenen huisvaders zingend de grens overtrekken om met hun slagerswerk te beginnen. Van jongs af aan heb ik gedacht dat soldaten juist gerekruteerd moeten worden uit de gelederen van getemden die hun tuinen verzorgen. En sindsdien ben ik doodsbang geweest vooor mensen ‘die hun zaakjes in orde hebben’. Die dus een onvoorstelbare oorlog prefereren boven de onzekerheid van de prijs aan de benzinepomp en de inruilwaarde van hun Opel.”

“Dat de wereld eruit moet zien als het dressoir in de pronkkamer van de premie A-woning, dat is mijn grootste angst. Wat daaruit voortkomt, welke moraal, welke rechtspraak, welke omgangsvormen, ik moet er niet aan denken, al zie ik het de hele dag om me heen.”

fragmenten uit Tuin; uit: Ik leef aan de rand van de wereld – A.L. Snijders, Thomas Rap Amsterdam, 2007

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s