José Saramago haalt kleine herinneringen op

José Saramago (1922 – 2010) geboren in Portugal, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur (1998), schreef een aantal romans. De bekendste en verfilmd: De stad der blinden.

In Kleine herinneringen, roman over een jeugd gaat het over de eerste 15 jaar van de schrijver. Saramago vertelt over zijn leven in de grote stad (Lissabon) en in het dorp waar hij zijn vakanties doorbrengt bij zijn ongeletterde, maar wijze grootouders.

In dit boek kreeg ik een aardig beeld van wat de Portugese schrijver allemaal in zich opnam als jongeling en puber, en hoe dat later als stof diende voor zijn romans.

In zijn jeugd maakte de verbeelding van de blinde heilige Antonius zoals Jeroen Bosch hem schilderde (dat schilderij is in Lissabon te zien), veel indruk op Saramago. Een citaat, kenmerkend voor het werk van de Portugese schrijver:

Lissabons-drieluik11

Zoals de heilige belaagd wordt door de monsters van de verbeelding, zo werd het kind dat ik was bestookt door de vreselijkste schrikbeelden van de nacht, en de blote vrouwen die nog altijd wulps dansen voor alle Antoniussen van onze planeet, zijn niet anders dan die ene dikke prostituee die mij op een avond, toen ik op weg was naar de bioscoop Salão Lisboa, zoals altijd in mijn eentje, met een matte, onverschillige stem vroeg: ‘Ga je met me mee, jongen?’ Dat was in de Rua do Bem-Formoso, op de hoek met een trapstraatje dat daar loopt, en ik denk dat ik een jaar of twaalf was. En als het klopt dat sommige Boschiaanse fantasieën onmiddellijk iedere mogelijkheid tot vergelijking tussen de heilige en het kind lijken uit te sluiten, dan komt dat doordat wij ons niet herinneren of niet willen herinneren wat er zich toendertijd afspeelde in ons hoofd.

Uit: Kleine herinneringen – Jose Saramago, Meulenhoff Amsterdam, 2007, vertaling Harrie Lemmens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s