Bassani beschrijft herinneringen aan Garibaldi

Garibaldi

Maar vaker nog begon hij over Giuseppe Garibaldi, de zon, het idool van zijn jonge jaren zoals hij zonder meer toegaf. Vooral over zijn stem kon hij eindeloos uitweiden, een stem zo krachtig en melodieus als van de beste tenor, adembenemend gewoon. Hij, Salomone Corcos, had hem zelf gehoord, op een avond in juni 1863, toen de generaal onder een met sterren bezaaide hemel de enthousiaste menigte had toegesproken vanaf het balkon van het Palazzo Costabili, waar hij een hele week te gast was geweest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hij was er heen gegaan met Elia, placht hij te vertellen, omdat zijn jongste zoon nog te klein was om zich iets te herinneren van een gedenkwaardige avond, enkele jaren daarvoor, toen het oproerige volk de hekken van van het getto had neergehaald, en hij had hem op de arm gehouden zolang de toespraak duurde opdat het beeld van de blonde man met het rode hemd, van Garibaldi, de grondlegger van Italië, voor altijd in zijn geheugen gegrift zou blijven. Hij had destijds een groot gezin te onderhouden gehad, een stuk of twaalf kinderen. Niettemin wist hij dat de generaal maar één woord had hoeven zeggen (hij stotterde altijd een beetje als hij die dingen vertelde, maar dit was een moment waarop hij nauwelijks meer kon spreken) of hij was hem gevolgd, naar het eind van de wereld als het moest. Naar het eind van de wereld, jawel! herhaalde hij, met schitterende ogen. Iedereen die Giuseppe Garibaldi tot het volk had horen spreken had hetzelfde gedaan.

Uit: De wandeling voor het eten – Giorgio Bassani, Het verhaal van Ferrara, Meulenhoff Amsterdam, 1999, vertaling Tineke van Dijk, Joke Traats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s