Fotorealist John Salt schildert de smerige kant van onze samenleving

Waarom voel je dat dit schilderijen zijn gemaakt naar foto’s en niet naar de werkelijkheid? Is het een jaren zeventig- en tachtigfilter die in de beelden ligt, zijn het de spullen, is het de reflectie van de kleuren van de auto’s?

(..)

Alle vertrouwdheid met de stad (New York, re) was via media tot me gekomen. Niet door eigen waarneming. Televisieseries, films en nieuws hadden New York bijna tot een thuisstad gemaakt. Daar gaan die schilderijen over (..), het vals gevoel van werkelijkheid dat fotografie en film ons bieden, en de schilder streek voor streek vastlegt. Of nou ja vals – een eigen werkelijkheid, meer.

Dus toen ik John Salts spookachtige voorstelling van een afgelegen huis met autowrakken, een picknicktafel met aftandse parasol en kapotte caravan zag, herkende ik een sfeer en een gebied dat ik nooit gezien heb.

(..) Het interessante is dat Salt ongeveer het tegenovergestelde doet van veel van zijn collega-fotorealistische schilders: waar zij het optimistische Amerika van de Koude Oorlogsjaren met de pastelkleurige auto’s en glimmende diners, de nieuwe heiligdommen van het consumentisme als technische apparaten en snel voedsel weergeven tot in de fijnste weerspiegeling – kunsthistorisch gezien een mooie parallel met de ‘goddelijke’ weerspiegelingen in de schilderkunst van Jan van Eyck uit de 15-de eeuw – bepekt John Salt zich tot de keerzijde daarvan. De glimmende auto’s die wrakken zijn geworden, de caravans die niet meer werken. Het begin van de afvalberg die niet meer te stoppen bleek.

(..) De hoop van vooruitsturend Amerika – hoe makkelijk het huishouden werd door de koelkast kunnen we ons niet eens meer indenken – en de smerige andere kant ervan. Wat moeten we als al die apparaten stuk zijn, waar moeten ze heen? Naar dit soort achterlandjes dus, waar zo min mogelijk mensen komen.

fragmenten uit: Buitengebied – Wieteke van Zeil over de koelkasten op een schilderij van John Salt (1937, Brits), VK Sir Edmund, 27 mei 2017

John_Salt_6

John_Salt_4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s