Noorse Betzy Berg vestigt zich op Vlieland en beoefent het marine-schilderen

akersloot-berg-betzy 3

Betzy Akersloot-Berg (1850 – 1922) Noors-Nederlandse kunstschilderes. Akersloot-Berg werd als Betzy Rezora Berg in 1850 in het Noorse Aurskog geboren als dochter van de grootgrondbezitter Casper Cristiansen Berg en Bartha Nordbye.

Zij werd opgeleid tot verpleegster en werkte vervolgens als verpleegster en zendelinge onder de Samen in het noorden van Noorwegen. Ze voelde zich echter aangetrokken door de schilderkunst en besloot om lessen te gaan volgen aan de koninklijke tekenschool in Oslo. Ze werd daar opgeleid door Otto Sinding. Zij bleef, ook toen deze zich in het begin van de jaren tachtig van de 19e eeuw in München vestigde, zijn leerlinge. Ze leerde in deze periode het werk van Hendrik Willem Mesdag kennen. Net als Mesdag voelde zij zich aangetrokken tot het schilderen van de zee. Ze kreeg les van hem in het marine-schilderen.

In 1887 werd zij geportretteerd door Sientje van Houten, de echtgenote van Mesdag, met wie zij bevriend was geraakt. Via het echtpaar Mesdag leerde zij de weduwnaar Gooswinus Akersloot, oud-burgemeester van Hoevelaken, kennen. Zij trouwde met hem op 2 maart 1893 te Papendrecht. Het echtpaar vestigde zich in 1896 op Vlieland en kochten daar het oudste pand van Oost-Vlieland, het huidige museum Tromp’s Huys. Hier zou zij tot haar overlijden in 1922 wonen. Nabij het huis liet zij een atelier bouwen.

Akersloot-Berg overleed in december 1922 in haar huis op Vlieland. Ze ligt begraven op de begraafplaats op Vlieland.

akersloot-berg-betzy 2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s