Joop Moesman was luis in de surrealistische pels

Joop Moesman (1909 – 1988) was spoorwegbeambte, surrealistisch schilder, polemist, letterontwerper en amateur-fotograaf.

De autodidact Moesman vond in het winkeltje van de surrealist Willem Wagenaar een Frans tijdschrift waar hij afbeeldingen in zag van surrealistische schilders. Hij raakte geïnteresseerd en begon in een vergelijkbare stijl te werken. Hij werd de belangrijkste surrealistische schilder in Nederland. Wellicht zijn bekendste werk is het schilderij Het gerucht.

joop moesman 5Het oeuvre van Moesman kreeg in de jaren 1960 enige internationale erkenning door de inzet van Her de Vries, die reproducties liet zien aan de voorman van de surrealisten in Parijs, André Breton. Breton besloot het werk van Moesman daarop op de Internationale surrealistische tentoonstelling in Milaan te tonen. Met Dirkje Kuik en Henc van Maarseveen was hij oprichter van het Utrechtse kunstgenootschap De Luis.

joop moesman 6Moesman stamde uit een drukkersgeslacht. Zijn vader, J. A. Moesman, was onder meer lithograaf en fotograaf. Moesman heeft het lettertype de Petronius ontworpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s