Italo Svevo legt het verschil uit tussen oude en jonge verliefde mannen

joyce en svevo

Vrienden en zielsverwanten James Joyce (links) en Italo Svevo

Wanneer een echte jongeman verliefd wordt, brengt de liefde in zijn hersens dikwijls reacties teweeg die al gauw niets meer met zijn begeerte te maken hebben. Hoeveel jongelui die gelukzalig tot rust zouden kunnen komen in een gastvrij bed bederven de zaak tenminste niet voor zichzelf omdat ze denken dat je, om met een vrouw naar bed te gaan, eerst moet veroveren, scheppen of vernietigen. Oude mannen echter, van wie wordt gezegd dat ze beter tegen hartstochten bestand zijn, geven zich er welbewust aan over en stappen alleen met het verschuldigde respect voor verkoudheid in het schuldige bed.

Eenvoudig is de liefde voor oude mannen evenmin. Bij hen wordt ze gecompliceerd door hun motieven. Ze weten dat ze zich moeten verontschuldigen. Onze oude man zei bij zichzelf: Dit is nu mijn eerste avontuur na de dood van mijn vrouw. In de taal van oude mannen is een avontuur echt als ook het hart een rol speelt. Men kan zeggen dat een oude man zelden jong genoeg is om een onecht avontuur te kunnen hebben, aangezien het een uitbreiding is die een zwakheid moet makseren. Zo halen zwakke personen, als ze iemand een klap geven, niet alleen uit met de hand, de arm en de schouder, maar ook met de borst en de andere schouder. Door de grote uitbreiding van de krachtsinspanning wordt de klap zwak, terwijl het avontuur aan duidelijkheid inboet en gevaarlijker wordt.

Daarop dacht de oude man dat de kinderlijke blik van het jonge meisje hem had veroverd. Als ze verliefd worden, doorlopen de oude mannen altijd het stadium van het vaderschap en elke omhelzing van hen is een bloedschande waarvan de liefkozing de wrange smaak heeft.

En de derde belangrijke gedachte van de oude man, zich verrukkelijk schuldig en verrukkelijk jong voelend, was: Mijn jeugd keert terug. Het egoïsme van de oude man is zo groot dat zijn gedachten zelfs geen moment bij het voorwerp van zijn liefde blijven zonder meteen aan zichzelf te denken. Wanneer hij een vrouw begeert, herinnert hij zich koning David, die van de jonge meisjes de jeugd verwachtte.

Italo Svevo (1861 – 1928), Italiaans

Uit: De goede oude man en het mooie jonge meisje – Italo Svevo, Goossens Tricht, 1989

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s