Jeff Jones tekende erudiete vrouwen

Jeffrey Catherine Jones (USA, 1944 – 2011) wist het al snel: hij wilde wetenschapper worden. Dat leidde tot een studie geologie. Maar zijn gang naar de Amerikaanse hoofdstad New York in 1967 bracht een ommekeer in zijn leven: het werd tekenen. Preciezer: het tekenen van comics. In de beginjaren van zijn loopbaan waren dat bijvoorbeeld science fiction-verhalen voor een blad als Creepy.

Zijn definitieve doorbraak kwam toen zijn tekentalent begon op te vallen en het werk trekken had van wat Frank Frazetta deed. Frazetta werd mateloos populair bij het comic-publiek door zijn covers van de Conan (de barbaar)-verhalen. Comic-uitgeverijen gingen op zoek naar tekenaars die in dezelfde stijl konden tekenen. Dat werd de carrière-boost waarop Jones werd voortgestuwd.

Jones was succesvol en kreeg ruimte om vrij werk te maken. Dat leidde vanaf 1972 tot de meest merkwaardige serie die ik ooit ben tegengekomen: Idyl. Later gevolgd door Idyl: I’m Age. In beide series spelen vrouwen de hoofdrol. In Idyl een schaars geklede, die zich vrij in de natuur beweegt, met bomen en dieren praat. En zich onderhoudt in filosofisch-poëtische bewoordingen. In de vervolgserie zijn de vrouwen gekleed en bepalen ze hun rol ten opzichte van…

Een hoogst onbegrepen serie, die ook tot irritatie leidde. Critici vonden de Idyl’s quasi-diepzinnig en begrepen de bedoeling niet. Wellicht moet daar als aanvullende informatie bij dat Jones zich altijd al vrouw voelde. In 1998 leidde dat zelfs tot geslachtsverandering. Daarna werd Jeff Catherine. Het tekenwerk leed er niet onder. Jones mag met bijvoorbeeld Bernie Wrightson gerekend worden tot de ware grootmeesters van de volwassen comic.

idyll jeff jones 8idyll jeff jones 7idyll jeff jones 5idyll jeff jones 3idyll jeff jones 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s