Herman de Coninck: verjaardagsvers

25 september 1971: Op een zaterdagavond, reden Herman De Coninck en zijn vrouw An Somers naar Mechelen (België). zoon Tomas zat op de schoot van zijn moeder. Ze zouden de baby bij hun ouders afzetten en naar een concert gaan. Het was schemerdonker. Op hun rijvak verscheen een tegenligger. De koplampen aan. De auto kwam recht op hen ingereden. Moeder en kind werden uit de auto geslingerd. Ze werden met een ziekenwagen naar het Onze-Lieve-Vrouwgasthuis in Mechelen gebracht. Herman, die slechts lichte verwondingen had, bleef ter plaatse achter. Tomas overleefde het ongeval, maar An zou later die avond overlijden. Herman was daar niet bij.

ansomers

bron foto An Somers: http://www.mechelenblogt.be

Verjaardagsvers

Je zei nooit wat. Ik moest het altijd vragen. / Of je van mij hield. En je zoende. / Of het veilig was die eerste keer. / En je zoende weer. / En even later of ik het goed deed zo, / en je zoende, o.

Je zei nooit wat, je zei het altijd met je ogen. / Je ogen die helemaal alleen / in je gezicht achterbleven als ik je verliet; / je ogen na geween: / je was er niet, / je keek me aan als verten / en ik moest erheen.

En als ik weer tot daar was / de ogen waarmee je het woord ‘lieveling’ zei, / keek of het niet veranderde / op weg naar mij. / En toen je naast de weg lag in de wei, / wat had je niet allemaal gebroken, / je benen, je ribben, je ogen, mij. / Je zei nooit wat, je zei het altijd met je ogen, / zoals je daar lag, te zieltogen, / te zieltogen.

En je ogen die je zoon nu in heeft staan, waarmee hij zegt: niet weggaan – / je zei nooit wat, hij zegt het, en jij kijkt mij aan.

Herman de Coninck (1944 – 1997)

Uit: De gedichten deel 1, Arbeiderspers Amsterdam, 1998 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s