Dostojevski gebruikt Walter Scott om De verstotene sneller te laten stromen

Dostoevskij_1872Fjodor Dostojevski (1821 – 1881) laat ons in De verstotene doordringen in de psyche van een jong meisje dat het verhaal vertelt van haar getroebleerde kinderjaren. Na de dood van haar ouders wordt zij opgenomen in diverse pleeggezinnen en krijgt zij langzamerhand inzicht in het harde leven.

In het laatste pleeggezin ontdekt ze een bibliotheek met veel literatuur. Nadat ze eerst Ivanhoe van Walter Scott leest, pakt ze vervolgens Sint Ronans bron van dezelfde Britse schrijver. In dat boek ontdekt ze een brief. Die gebeurtenis beschrijft Dostojevski als volgt:

Er zijn van die ogenblikken waarop alle krachten van het verstand en de geest opeens in een ziekelijke krachtsinspanning lijken op te laaien met de hele vlam van het bewustzijn, en op dat ogenblik droomt de geschokte ziel, alsof hij smacht van een voorgevoel van de toekomst, haar van tevoren proeft, van iets profetisch. En men wil zo graag leven, je hele wezen staat te popelen om te leven, en opvlammend door gloeiende, stekeblinde verwachting lijkt het hart de toekomst op te roepen, met alle geheimen, met al het onbekende, desnoods met alle stormen, dreigende buien, als het maar met het leven is. Mijn ogenblik was er juist een van die aard.

De roman komt na deze gebeurtenis in een stroomversnelling.

De verstotene is de laatste roman die Dostojevski schrijft (in 1849) voordat hij verbannen wordt naar het strafkamp. Vanaf 1857 zou hij zijn meesterwerken schrijven: Misdaad en Straf en de Gebroeders Karamazov.

Uit: De verstotene (Nètotsjka Nezvanovna) – Fjodor Dostojevski, L.J. Veen Utrecht, 1996

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s