Chopin drukte zijn liefde voor Polen uit in polonaises

Frédéric Chopin (1810 – 1849, Pools) werd geboren in Polen maar leefde lang in Frankrijk. Zijn Poolse naam: Fryderyck Szopen. In 1830 vertrok Chopin naar het buitenland om zijn loopbaan als pianist te vervolgen. Hij zou er niet meer terugkeren. Oorzaak: in Warschau brak een opstand uit tegen de Russische tsaar. Die opstand werd bloedig neergeslagen en wat volgde was brute onderdrukking. Reden voor Chopin om niet meer terug te keren naar zijn geboorteland. Maar Polen bleef hem wel bezighouden. De meeste van Chopins piano-polonaises vinden hun oorsprong in de oorlog tegen Rusland, maar zijn vooral bedoeld als huldeblijken aan zijn moederland.

De Franse schrijfster George Sand, vriendin van de componist-pianist, noemde Chopin de grootste patriot onder de musici. Volgens haar was hij Poolser dan welke Fransman ooit Frans was geweest. Zijn ziel en zijn muziek ontsprongen aan het verwoeste en onderdrukte Polen van die tijd. Tegenwoordig zouden we zeggen dat Chopin’s polonaises en mazurka’s een typisch voorbeeld zijn van de romantische Sehnsucht naar zijn vaderland.

Chopin is om velerlei redenen een belangrijk maar vooral invloedrijk pianist-componist. Zijn composities waren vernieuwend: maakten gebruik van klassieke vormen als contrapunt en fuga, maar ook van dissonanten en halve toonafstanden. Hij gaf een nieuwe aanvulling aan klassieke vormen als de sonate, de etude en het scherzo. Veel van zijn composities kenmerkten zich door expressief pianospel met veel ritmische vrijheid. Met zijn linkerhand gaf hij het ritme aan, terwijl zijn rechterhand wonderlijke dingen deed. Het genie van de rechterhand.

Chopin werd bewonderd en gevolgd om zijn composities, maar ook zijn pianospel kende zijn weerga niet. Zijn roem reikte tot ver buiten Europa. De Amerikaanse ragtime (geïntroduceerd door de componist Gottschalk uit New Orleans) werd geschreven onder invloed van Chopin. De Antilliaanse muziekfamilies Palm en Corsen maakten danza’s en treurwalsen met de Poolse componist als bron van inspiratie.

Chopin overleed jong aan tbc. Zijn laatste wens was dat zijn hart uit het lichaam zou worden gehaald. Geconserveerd in alcohol moest het naar Warschau worden gesmokkeld om daar bijgezet te worden in een zuil van de Heiligkruiskerk. De rest van Chopin is bijgezet op de Parijse begraafplaats Père Lachaise. Daar was hij lang de grootste publiekstrekker totdat de Amerikaanse Doors-zanger Jim Morrison er zijn laatste rustplaats kreeg.

Frederic_Chopin_photo

bron foto: Wikipedia

Frédéric Chopin (1810 – 1849, Pools)

bron: Made in Europa – Pieter Steinz, Nieuw Amsterdam Amsterdam, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s