Dalton Trevisan herkent voetstappen

Ik heb een tijdje Portugees gestudeerd. En daarbij kwam als vanzelfsprekend Brazilië aan de orde. Ook de Braziliaanse literatuur die onbekend, onbemind en daardoor ondergewaardeerd is in ons kikkerlandje. En daar missen we wat aan. Machado de Assis, Dalton Trevisan, Clarice Lispector of João Guimarães Rosa zijn een paar namen van schrijvers waarvan u de boeken ter hand kunt nemen. Want niet alleen García Márquez kan oneindig mooi over Latijns-Amerika schrijven!

In dit geval aandacht voor Dalton Trevisan (1925). Zoals zoveel Latijns-Amerikanen over de dood schrijven, deed ook Trevisan dat. In het korte verhaal De dode in de zitkamer gaat het in suggestieve woorden en gebaren over een duistere vader-dochter relatie. Situatie, tijd en ruimte spelen hun spel in het oproepen van een donkere wereld. Gaat u er maar even voor zitten:

Hij die, in zijn hoedanigheid van handelsreiziger, nooit lang achtereen thuis was, kwam op zekere dag naar huis om te sterven. Hij trok voor altijd zijn gestreepte pyjama aan, sleepte zich zeurderig van het ene vertrek naar het andere. Hij verried zich door zijn vilten pantoffels, wanneer hij naar de deur sloop om het gevrij van (dochter) Ivete te bespioneren; hij deed de deur niet open en kauwde op zijn tandenstoker, al loerend. Zij kuchte om hem te waarschuwen, en als ze binnenkwam zat hij alweer in zijn schommelstoel. Zijn nietige wraak waren de schoenen, steeds weer de schoenen. Waarom ze poetsen als hij ze nooit meer zou aantrekken? Ivete poetste ze tot ze blonken, zonder dat hij ooit tevreden was, en elke week waren ze weer smerig, de schoenen die niet meer gedragen werden. daar stonden ze nu, op een rij onder de klerenkast. Als haar moeder ze aan de melkboer of de bakker zou geven, zou de dode de trap weer opkomen – ze zou de voetstap herkennen.

Uit: De toppen van Latijns-Amerika, Meulenhoff Amsterdam, 1984; vertaling August Willemsen

dalton trevisanbron foto: cultura.estadao.com.br

Dalton Trevisan (1925, Braziliaans)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s