Don Delillo en de drang verlies te compenseren

In deze treurige week waarin het plotselinge verlies van een beste vriend zich afspeelde, is er de verwerking van het onbevattelijke, het onbegrijpelijke, maar ook het zoeken naar betekenis en zingeving.

Ik vond een alinea in het fragment Het Filmpje van de Amerikaanse schrijver Don Delillo. Uit zijn roman Onderwereld. Het gaat over een man die het verlies van zijn vrouw compenseert. Onbewust, tot dat ene moment.

‘U belt me zomaar in het wilde weg op,’ zei Marvin. ‘En u wilt iets van me kopen. Maar u weet niet waarom.’

‘Zo is het,’ zei de stem.

Prima. Want in die situatie had Marvin zelf ook tijdenlang verkeerd. Dit was nou precies Marvins positie geweest. Jarenlang had hij geen idee gehad waarom hij achter alle mogelijke afgedankte spullen aan zat. Dat hele uitzinnige verlangen naar een honkbal, en eindelijk had hij doorgekregen dat Eleanor nog steeds voor in zijn gedachten zat, dat er een of andere gruwelijke angst ergens diep onder zijn huid aan het werk was die ervoor zorgde dat hij spullen bij elkaar sleepte, bezittingen en eigendommen vergaarde om de duistere vorm van een ondraaglijk verlies te verdringen. Memorablia. Wat hij zich herinnerde, wat er in dat oude, donkere leer van die catcher-handschoen in het souterrain voortleefde was de aanraking van zijn Eleanor, het waren de ogen van zijn vrouw in die ovale foto’s van mannen met krulsnorren. De toestand na een verlies, het vaststaande feit, de vaststaanheid in al zijn eenzame lengte. Dit was een woord waarvan hij nooit had gedacht dat hij het nog eens nodig zou hebben, maar kijk, jarenlang had het klein opgevouwen in zijn brein gezeten en nu kwam het eruit om het verlies nog langer te maken.

Uit: Onderwereld, Anthos Amsterdam, 1998

Honkbal-handschoen

bron foto: speelhonk.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s