Batman: een iconische superheld

De allereerste Batman was een bijfiguur in een gangster-verhaal dat verscheen in het blad Detective Comics (het latere DC) nummer 27. Het is 1939. We leren uit dat verhaal dat het om Bruce Wayne gaat, wiens ouders vermoord werden in een steegje. Dat hij woont in Gotham en dat hij goed in de slappe was zit. In 1940 krijgt Batman zijn eigen serie en het blijkt een succes tot op de dag van vandaag.

Ik had een hekel aan superhelden zoals Batman. Vond de verhalen kinderachtig, voorspelbaar en de karakters van bordkarton. Maar in de jaren 60/70 was er de tv-serie Batman. Terzijde gestaan door boy-wonder Robin streden beiden met en tegen figuren als The Joker, Penguin en Catwoman. Totaal over de top en super-kitscherig maar wel in kleur, volgde ik die merkwaardige serie, die bestond uit 120 afleveringen, waarin actie-scenes benadrukt werden met termen als: POW, ZAPP en BOINK. Een prachtig tijdsbeeld zou later blijken. De popcultuur deed zijn intrede. De serie blonk uit in absurde verhaallijnen, zelfspot en flauwe woordgrappen.

Batman, the Caped Crusader, bewoog moeiteloos met zijn tijd mee. Na de vrolijke jaren 60, 70, volgden de sombere en duistere jaren 80-90. Batman wordt The Dark Knight. De figuur wordt complexer, duister, somberder en volwassen als karakter. Frank Miller was zijn schepper: ‘Voor mij was Batman nooit grappig’. Dat bleek in zijn ruwe en rauw-realistische verhalen waarin Batman niet gespaard werd. De lezers en volgers van Batman wilden realisme en dat kregen ze. Ondertussen gaf Miller ook nog wat (sociaal relevant) commentaar op de Amerikaanse samenleving die geregeerd werd door filmacteur Ronald Reagan. Miller gaf Batman nieuwe dimensies: het lukte hem om Batman als personage te ontwikkelen, en tegelijk de essentie intact te houden. Dat leidde tot een strip-superheld die nog steeds, na meer dan 75 jaar, relevant is.

De sombere en duistere Batman van tekenaar en verhalenmaker Frank Miller.

batman 1, jim lee

De Batman-versie van tekenaar Jim Lee.

Met dank aan: The Bat-Man is 75 jaar van Peter Teffer, april 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s