Het leven van de (roof)vogel is lijden

haviksarend, vogelplaat.nl

De haviksarend komt voor in o.a. Spanje en Portugal. bron foto: vogelplaat.nl

In ons land kennen we Vogelbescherming Nederland. Internationaal is er Birdlife International. In Nederland weten we inmiddels dat het niet alleen gaat om genieten van vogels, ze herkennen en er veel over te lezen om zo meer te weten te komen over dit schepsel, maar dat het vooral gaat om ze te beschermen tegen onszelf. Ook internationaal dringt langzaam maar zeker het besef door dat wij een ernstige bedreiging vormen voor onze gevederde vriend. Wat voorbeelden op basis van gegevens verstrekt door Birdlife International. Ik koos voor gegevens die gaan over roofvogels omdat uilen en roofvogels mijn bijzondere interesse hebben.

Birdlife International luidt de noodklok. Wereldwijd wordt 18 procent van alle roofvogels met uitsterven bedreigd en 52 procent van de roofvogels komt in steeds kleinere aantallen voor. Vernietiging van hun leefgebieden is een belangrijke oorzaak, maar ook vergiftiging en illegale jacht.

Birdlife Partner SPEA (de vogelbeschermingsorganisatie van Portugal) maakt zich zorgen over de toekomst van de haviksarend in de bergketen Serra de Monchique. Vorig jaar verwoestte een enorme brand het leefgebied van zeker vijf broedpaartjes. De bomen waar de vogels hun nesten in bouwen zijn verloren gegaan. SPEA vreest ook voor een voedseltekort omdat veel prooidieren in de vlammen omgekomen zijn.

Met steun van Birdlife Partner Nature Kenya zijn in de Masai Mara ruim 200 mensen opgeleid in het herkennen van vergiftigd aas. Stropers vergiftigen vaak olifanten en neushoorns om slagtanden en hoorns duur te verkopen. Ze doden ook de gieren die erop af komen; gieren verraden door hun aanwezigheid stropers aan de rangers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s