Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit nam de handschoen op voor kortstondige roem

delannoit, bruzz.be

bron foto: bruzz.be

Cyriel ‘Tarzan’ Delannoit (1926-1998) was een legendarische Belgische bokser uit het Oost-Vlaamse Geraardsbergen. Een leven vol heroïek maar eveneens vol dramatische wendingen.

Delannoit, een volksjongen uit Geraardsbergen, wordt in 1926 geboren. Op 21-jarige leeftijd behaalt hij de Belgische titel bij de middengewichten. Het begin van een grote carrière.

De ultieme triomf beleeft Delannoit op 23 mei 1948 tegen de toekomstige wereldkampioen Marcel Cerdan in een gevecht om de Europese titel in het middengewicht. Juist, Marcel Cerdan, de minnaar van Edith Piaf. Gedurende enkele maanden mag Delannoit zich Europees kampioen noemen. Tot hij op 10 juli de revanche verliest in het Sportpaleis te Brussel. In november 1948 verovert hij opnieuw de vacante titel die hij in 1949 dan definitief verliest aan de Italiaan Tiberio Mitri.

Van ’47 tot ’49 mag hij zich kampioen van België noemen. Maar hij is pas 25 jaar als het afgelopen is. Leeggebokst. Mentaal uitgeblust.

Delannoits leven is een aaneenschakeling van hoogtes en dieptes. Zo brandde in 1993 het huis af. Alle soevenirs die de man vergaarde gingen in vlammen op. Detail: Delannoit was niet verzekerd.

“Als ik mijn leven kon overdoen?”, liet hij ooit eens ontvallen. “Dan werd ik wereldkampioen.”

delannoit, radio2.be

bron foto: radio2.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s