Jeugd Gerrit Krol: ‘Zo lachend, zo gelukkig wilde ik niet zijn.’

jeugd krol_Fotor

Linksonder op de foto: Gerrit Krol

Deze foto is genomen in het voorjaar van 1951, ik denk op Hemelvaartsdag. Locatie: het sportterrein van de psychiatrische inrichting Dennenoord in Zuidlaren. De menselijke piramide wordt ondersteund onder andere door een korfbalmast en tooit zich met de vlag van de schoolvereniging Rhetorica.

Het was een gelukkige tijd. Ik had die winter de dichter Marsman ontdekt en leefde maandenlang in een vitalistische en expressionistische roes, die plotseling culmineerde in deze prachtige dag. Zwervende tussen fonteinen van licht voerde ik een vrouw die niet blond was maar donker, en niet aan mijn zij maar op mijn linker schouder droeg ik haar.

Maar dit geluk ging voorbij, het paste niet in mijn ontwikkeling. In de herfst van hetzelfde jaar maakte ik kennis met het zwarte werk van Camus en Satre. Degene die mij daarin de weg wees is het meisje rechts op de foto. Ze kijkt een beetje om het hoekje, alsof ze wist wat er zou gaan gebeuren.

Consequent existentialist, recht in de leer, heb ik later deze foto verscheurd. Zo lachend, zo gelukkig wilde ik niet zijn. Wat u ziet is een kopie, ietsje minder scherp wellicht en zonder kartelrandje.

Gerrit Krol (1934-2013, Groningen)

Uit: De gevoelige plaat, Lisa Kuitert en Mirjam Rotenstreich, Nijgh en Van Ditmar Amsterdam, 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s