Corto Maltese: van onvervulde dromen en zoektochten naar schatten

cm 1Corto Maltese is een stripheld met biografie. Maltese werd bedacht en getekend door Hugo Pratt (1927-1995, Rimini, Italië). De verhalen van Corto M zijn mysterieus, romantisch (als van verwijzend naar de ideeën van de Romantiek), gaan over verre reizen, boeiende personages en heikelijke avonturen.

cm 4Onze man uit Malta, aldaar geboren op 10 juli 1887, kwam voort uit een Engelse vader en een Spaanse moeder.  Ma, zigeuner uit Sevilla, liet Corto opgroeien in een mooi Moors huis in Cordoba, waar Corto zich vooral de bloemen in de patio herinnert en de moskee waar ze tegenover woonden.

In zijn jeugd is zijn vader de grote afwezige. Zijn vader dronk stevig en vertelde de jonge Corto fantastische verhalen. Corto studeerde aan de La Valleta Joodse school en bij rabbi Ezra Toledano. Hij studeerde de Tora en leerde op die manier veel van de ‘geheime verhalen’.

cm 3Het echte Corto Maltesiaanse leven begon toen Maltese zich aan boord begaf van The Golden Vanity, een driemaster, die hem de liefde voor het varen, zeilen en de zee bijbracht.

cm 5Corto maakte op zijn reizen kennis met Rasputin, Jack London en vele anderen. Leerde de tango in Buenas Aires; de voodoo-rituelen in Brazilië en deed eilanden aan in de Indische Oceaan en het Caraïbisch gebied; trotseerde apen en monniken, reisde per trein door Mongolië; leerde de stilte van de woestijn kennen; zocht naar juwelen en schatten en probeerde onmogelijke dromen na te leven.

Of zoals hij zelf zei: ‘Ik ben geen held. Ik houd van reizen en niet van regels. Er is maar 1 (regel) die ik respecteer: ik verraad nooit een vriend. Ik zocht veel schatten maar vond er nooit één. Maar ik blijf verder zoeken, daar kun je op rekenen.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s