Lubaina Himid: ‘de plek innemen die je toekomt’

himid-2himid-4himid-6

De Britse kunstenaar Lubaina Himid (1954, Zanzibar) kreeg in 2017 de prestigieuze Turner Prize voor haar werk. In dat werk laat ze zien dat ze zich inzet voor de zichtbaarheid van de zwarte vrouwelijke kunstenaar.

Van half november 2019 tot eind februari 2020 jaar is er een overzichtstentoonstelling van haar werk te zien in het Frans Hals museum in Haarlem.

Het voortborduren op bestaande kunstwerken is Himid niet vreemd: ‘Ik wil mensen uitnodigen de geschiedenis van de westerse wereld  in volledigheid onder ogen te zien. Dat vraagt van me dat ik ook een link leg met de geschiedenis zoals mensen die kennen, en dat ik daarbinnen ruimte maak voor wat mensen nog niet kennen. Meer dan eens heb ik een beroemd schilderij als basis gebruikt en er karakters  aan toegevoegd of veranderd. Of de eenkennige Britse of koloniale wereldvisie erin benadrukt, zodat die uitvergroot zichtbaar wordt. Ik vind het ook getuigen van respect. Het kennen en erkennen van je geschiedenis. Om te weten waar je onderdeel van bent, zodat je in dat geheel de plek kan innemen die je toekomt.’

Citaat uit: See All This, nummer 15, herfst 2019 

himid-1himid-3himid-5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s