Hiroshi Yoshida: vitale kosmopoliet en meester in houtdrukkunst

Hiroshi Yoshida http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.comyoshida 6yoshida 8

Hiroshi Yoshida (1876-1950, Kurume, Japan) was de zoon van een onderwijzer en een artistiek talent. Dat werd vroeg onderkend. Op zijn 18-de ging hij naar een private kunstacademie In Tokyo.

Hij begon als schilder. Pas na 1920 begon hij met de houtdrukkunst die hem beroemd zou maken. De ontmoeting met Watanabe Shozaburo, uitgever en eigenaar van een drukkerij, was doorlsaggevend bij zijn kennismaking met de oude Japanse houtdruk-techniek.

Deze techniek kent drie betrokken vakmensen: de ontwerper van de afbeelding, de houtsnijder en de drukker. Yoshida was alledrie in één.

In 1923 ging het bedrijf van Shozaburo in vlammen op en gingen meer dan 100 werken van Yoshida verloren in de brand. Dat was voor de Japanse kunstenaar reden om een eigen bedrijf te beginnen. Hij leidde zijn personeel zelf op, met groot succes.

Yoshida ontwikkelde zich tot een ware kosmopoliet. Hij reisde naar de VS, Europa, Afrika, India, China en Korea en liet zich inspireren door wat hij zag. Daarnaast was hij een verwoed bergbeklimmer.

Zijn kunst laat de invloeden die hij onderweg opdeed, samenvloeien in realistische weergaven, gebaseerd op oeroude tradities. Yoshida liet zich vooral inspireren door de Franse Impressionisten. Terwijl zijn werk weer grote invloed heeft op bijvoorbeeld hedendaagse striptekenaars die de Klare Lijn aanhangen.

yoshida 1Hiroshi Yoshida http://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.comyoshida 7

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s