Bijna iedere dag muziek: J.S.Bach

Er is een wereld voor en na Johan Sebastian Bach (1685-1750, Eisenach, Dld). Ik heb het geluk van na Bach te zijn. En met mij niet de geringsten: Mozart en Chopin bijvoorbeeld, die bewonderaars waren. Beethoven noemde Bach: de oervader van de harmonie.

Bach is de meester van het contrapunt en van de barokke kerkmuziek. En zijn invloed reikt tot vandaag de dag. Sturen wij een onbemand vaartuig de ruimte in dan laten we buitenaardse bewoners kennis maken met drie composities van de klassieke grootmeester.

Bach kende een loopbaan van 50 jaar. Daarin componeerde hij meer dan 1000 stukken: concerten, cantates, suites, sonates, missen, motetten, passies en preludes. De meeste composities ter meerdere eer en glorie van de Heer, want Bach was een vroom mens. Hij was een (hemelse) perfectionist, die graag wiskunde combineerde met muziek. Bekend zijn de vele rekenkundige grapjes in zijn werken. Maar zijn grootste verdienste tot aan de dag van vandaag: hij raakt ons met zijn muziek recht in het hart, zoals in de Matthäus Passion, het lijdensverhaal van Jezus Christus. Je zou er stil van worden!

bron info: Made in Europe – Pieter Steinz, Nieuw Amsterdam Amsterdam, 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s