Bijna iedere dag muziek: Brian Eno

Muziek is geluid dat ons oor streelt, onze hersenen kraakt en ons hart raakt. Daarmee hebben we muziek gedefinieerd en kunnen we verder naar waar ik naar toe wil: de producer. De producer (in de popmuziek, althans) is diegene die aan het geluid iets toevoegt waardoor het kenmerkend wordt. Een voorbeeld: wat zijn the Beatles zonder George Martin; Joy Division zonder Martin Hannett; Radiohead zonder Nigel Godrich? In dit kader nog maar een paar bekende namen, at random: J. Dilla, Steve Albini, Danger Mouse, Prince (ja, ook die), Dr Dre, Rick Rubin, Phil Spector en last but not least: Brian Eno (1948, Woodbridge, UK).

Eno werkte samen met onder andere: Roxy Music, David Bowie, Talking Heads, U2 en Coldplay. Niet de minsten dus. In Roxy Music was Eno keyboard-speler. Hij werkte mee aan de eerste 2 albums en koos in 1973 zijn eigen weg: die van het geluid dat iets toevoegt aan het geluid van de band, artiest. In het geval van Eno waren dat technieken die gebaseerd waren op tape-echo en tape-delay. Elektronische foefjes waardoor de muziek net even anders klonk dan kale producties. In het midden van de jaren 70 leidde dat tot ambient music: muziek die door Eno’s geluid de stemming van de luisteraar kon beïnvloeden.

In de beginjaren leidde dat geluid tot samenwerking met alternatieve bands en muzikanten, later werd dat met Talking Heads en U2 ook mainstream-muziek. Eno heeft tal van samenwerkingen gevonden met muzikanten en performers (bv. Laurie Anderson). Dat leverde vaak extra’s op. Zelf zocht Eno samenwerking met artiesten die hem inspireerden: Bowie, Byrne en Fripp. Zijn eigen gedachtenspinsels, als om het de uitvoer van muziek gaat, vatte hij samen in het project Music for Installations. Beste voorbeeld van zijn solo-werk: Another Green World.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s